Как и защо големи градове останаха без ваксини срещу коклюш

Училищата са ежедневно под мониторинг за заболеваемостта

26.04.2024 | 13:24 Редактор: Искра Ангелова

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша. Здравните власти следят с повишено внимание епидемиологичната обстановка и редовната ваксинация на бебета, деца и бременни според имунизационния календар. В някои области в страната, като Велико Търново, ваксините срещу коклюш са изчерпани.

В аптечната мрежа във Велико Търново и региона ваксини срещу коклюш липсват от сряда.

"Към момента проверих и в складовете, с които работим, все още няма наличности от тази ваксина. Ваксината се изчерпа още в сряда следобед и оттогава няма получавани количества", каза фармацевтът Яна Узунова.

Експертите са категорични, че опасното инфекциозно заболяване се разпространява бързо заради отказа на майки да ваксинират децата си.

"Ваксинацията срещу коклюш - почти нула, изведнъж вижте 2002-2003 година скок на случаите. Дължи се на антиваксърството", поясни математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

"Това е в резултат на натрупано от десетилетие неимунизирано население. Моля, всички пациенти и родители да имат доверие на личните си лекари, този имунизационен календар е създаден в резултат на многогодишен опит", допълни Узунова.

Учените предупреждават, че ако здравните власти не вземат адекватни мерки, през лятото дневно заразените ще са хиляди. "Юни- юли ще бъде пикът, като дневно ще има около 3000 заразени", алармира проф. Кунчев.

Училищата са ежедневно под мониторинг за заболеваемостта.

"Карантинираните паралелки са под 0,3% за цялата страна, по-малко от 100 в цялата страна, работим заедно с Министерството на здравеопазването, подготвили сме насоки за училищата, които ще бъдат разпространени от РЗИ, училищата работят много добре със здравните власти", категоричен е министърът на образованието Галин Цоков.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Pexels