Забраниха рекламата на хазартни игри в медиите

Във вторник промените ще се разгледат извънредно на второ четене

26.04.2024 | 13:26 Редактор: Беатрис Младжова

За да предпазят младежите, депутатите спират рекламата на хазартни игри. Идеята е на ГЕРБ и ДПС, но обедини всички депутати. А хазартните игрални зали ще бъдат разрешени само в населени места над 5000 души. Във вторник депутатите ще се съберат извънредно, за да могат да разгледат промените и на второ четене.

"Рекламата и прекомерните печалби подлъгват и обричат семейства на глад. Бързите кредити са абсолютен брат близнак на хазарта. Там вносителите не са се осмелили да вървят към тези елементи, решили са да ограничат само рекламата, но както се казва и на това благодарим", заяви депутатът от ИТН Гроздан Караджов.

"Там, където има развит хазарт, има проституция, има наркотици, за които държавите трябва да отделят пари, за да се борят с тези процеси. Да не говорим за увеличение на криминалните престъпления", коментира депутатът от БСП Румен Гечев.

Според ПП-ДБ зависимостта не може да бъде ограничена само със спиране на рекламата. 

"Бихме искали да предложим програма и възможност за създаване на общински центрове, които да се борят както с превенцията и самата зависимост на младите хора и възрастните, така и да предлагат възможности за ресоциализация", каза депутатът от ПП-ДБ Илина Мутафчиева.

Депутатите записаха в законопроекта, че рекламата на хазартни игри ще бъде разрешена само върху билбордове и то далеч от училища, както и върху спортна екипировка, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС