Четири нови случая на деца с коклюш в Пловдив, три от тях имат ваксини

Броят на заболелите се увеличава

25.04.2024 | 20:37 Редактор: Беатрис Младжова
Четири нови случая на деца с коклюш в Пловдив, три от тях имат ваксини

Нови случаи на заболели деца с коклюш в Пловдив, съобщи директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ - Пловдив д-р Милена Панайотова.

Това означава, че общите случаи стават 8. Едно от заболелите деца е момиче на година и десет месеца, а другите са две момчета на 8 и 11 години. Трите деца имат поставени нужните ваксини и състоянието им не предполага болнично лечение. Те се лекуват в домашни условия и приемат антибиотици. За момента единственото хоспитализирано дете е момиченце на година и четири месеца. То е прието за лечение в УМБАЛ "Пловдив" с пневмония.

"Детето не е било в тежко състояние, имало е усложнения при самото хоспитализирано. Етиологичната диагноза е ясна и е започнато лечение за коклюш", заяви д-р Милена Панайотова.

По думите на д-р Панайотова детето и семейството му наскоро са се върнали от Германия и по тази причина то има пропуснати ваксини от имунизационен календар

Симптоматиката е свързана със суха, дразнеща кашлица, която продължава повече от 2 седмици, припомня"Фокус".

"При хората с имунитет не протича така драматично, както при не имунизирани, затова може би някои хора го карат с лека кашлица, но въпреки това те могат да  разпространяват заболяването", допълни тя.

Снимка: Pixabay