Финансови и банкови експерти на форума Banking Today: На крачка сме от Еврозоната

С влизането в Еврозоната прогнозите са за по-ниски лихви по кредитите и ръст на депозитите

25.04.2024 | 19:35 Редактор: Беатрис Младжова

България е на крачка от Еврозоната, категорични са финансови и банкови експерти. Прогнозите към днешна дата са за по-ниски лихви по кредитите с въвеждането на еврото.

Бъдещето на банките в България, възможностите, които Еврозоната дава и дигитализацията са само част от темите на форума Banking Today. Събитието събра международни експерти, институции и бизнес на едно място и с една обща цел - смели стъпки по пътя към еврото.

"Всички полагаме усилия за Еврозоната, по отношение на това да можем да кажем, че вече сме добре дошли там. Това ще се случи, когато изпълним критериите и всички работим в посоката да сме готови за датата, когато тя настъпи", заяви подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

А с влизането в Еврозоната прогнозите са за по-ниски лихви по кредитите и ръст на депозитите.

"Някои от анализаторите стигат до малко по-агресивни виждания по темата, очаквайки не само 1,2 лихвени намаления", каза изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин.

А към еврото банковият сектор се отправя ръка за ръка с дигитализацията. Според финансовия експерт Ричард Вернер използването на изкуствения интелект в системата ще донесе ползи единствено, ако бъде въведен поетапно. 

"Може да е много натоварващо за потребителите да кандидатстват за кредит чрез система, ръководена от изкуствен интелект. Надявам се, че българските банки ще успеят да удържат развитието на подобни системи за работа с потребители, но изкуственият интелект може да бъде много полезен за работата с база данни и насърчавам фирмите да го използват", добави международният финансов експерт Ричард Вернер.

"Ние също се стремим да подкрепяме инструменти за дигитализация към вътрешните процеси в банките", коментира изпълнителният директор на "Фонд на фондовете" Павел Лисев. 

Фокусът на политиките в сектора е привличането на международните инвестиции в страната. 

"Да насочат ресурс към България, да погледнат в инвестираното и да видят, че проектите са на едно Паневропейско ниво. Стремежът в момента е да се търси все повече частен капитал, който е чуждестранен", допълни той.

Форумът Banking Today се организира за седма поредна година от Investor Media Pro.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.