Президентът на КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Ще си работим на парче

Президентът Румен Радев посрещна представители на протеста

25.04.2024 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Докато депутатите гласуваха промените в Закона за енергетиката, пред сградата на Народното събрание имаше национален протест на работещите в бранша. Стигнаха и до среща с президента.

"Вземат ни работата, искаме си работата", казаха протестиращи.

Президентът Румен Радев посрещна представители на недоволството.

"Когато миналата година парламентът гласува промени в Закона за енергетиката за либерализация на цените за битовите потребители, спомняте си аз наложих вето. Наистина се питам защо трябваше да бъде отложено ветото тогава, а същите хора които отхвърлиха тогава, сега със същите мотиви вкарват решение най-сетне това да се случи с едно сериозно закъснение", обясни държавният глава.

Часовете протестиране пред парламента дадоха резултат и депутатите гласуваха отлагане на либерализацията с година, но това не е достатъчно, според синдикатите.

"Първо, можеше да не се налага да я отлагат, просто да не бяха я въвеждали. Второ, не съм сигурен тази една година дали ще стигне и така ще си работим на парче", посочи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Отлагане на либерализация за хората на регулиран пазар няма. Либерализацията си остава от 2026 г. Не е ясно от 2026 г какви пари ще плащаме", коментира вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов.

След срещата при президента, последва и разговор с премиера Димитър Главчев.

"На подпис сме приели постановление на МС и решение на МС, които бяха за 200 млн. от държавния бюджет, които да влязат в капитала на БЕХ и от там в капитала на "Мариците", обяви премиерът.

Така поне за кратко исканията са удовлетворени.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: БГНЕС