Борисов видя заформяне на нова сглобка, Пеевски я нарече "Коалиция на пудела"

Лидерът на ГЕРБ смята, че се е стигнало до край в отношенията с ПП-ДБ

25.04.2024 | 13:27 Редактор: Деси Николова

Ден преди края на 49-ото Народно събрание, мнозинството депутати свалиха председателя на парламента - Росен Желязков. Първият опит за работа на депутатите бе неуспешен, след като парламентът не успя да събере кворум. А в кулоарите започнаха обвиненията кой е виновен.

След 30 минути почивка последва втори опит - този път депутатите влязоха в зала и точката с оставката на Желязков стана част от дневния ред. Докато дебатът течеше с пълна сила, в кулоарите Бойко Борисов видя краят на отношенията си с ПП-ДБ. 

"Искам да поздравя колегите от "Възраждане", ПП-ДБ и БСП за новата коалиция заедно с ИТН. Улесняват ме много, че повече няма да има въпроси за сглобки", заяви лидерът на ГЕРБ

И Делян Пеевски видя нова коалиция, но ѝ измисли друго наименование и я нарече "Коалиция на пудела". В пленарната зала главни действащи лица бяха бившите партньори на ГЕРБ, които атакуваха по различни теми.

"Мога да ви уверя, че Росен Желязков е един от най-достойните председатели на Народното събрание в българския парламент в най-новата ни история", заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Толкова вече си вярвате в лъжите, че даже забравихте, че има факти", каза бившият премиер акад. Николай Денков.

"Аз бях на тази трибуна, когато беше поискана една друга оставка. Оставката на Минчев", подчерта Асен Василев.

След два часа дебат мнозинството реши: Росен Желязков вече не е начело на 49-ото Народно събрание. 

"Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Не мога на всеки поотделно, но на всички вас колективно искам да се извиня за действие или бездействие с което съм засегнал вас като хора", каза вече бившият председател на Народното Събрание Росен Желязков.

Той беше изпратен с ръкопляскания и сълзи.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)