Енергетици протестират под прозорците на властта: Взимате ни работата и живота

Не е редно в Германия да вървят ТЕЦ-овете, а нашите ги затварят наред, заявиха работниците

25.04.2024 | 13:32 Редактор: Толя Стоянова

Протестът на енергетиците под прозорците на властта блокира центъра на София. Основните им искания са да не изгубят работните си места, както и парламентът да гласува отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия.

Включени са и други важни точки в дневния ред на депутатите, като гласуване на средства за "Мариците - Изток", както и промени в Закона за енергетиката. Заложена е и промяна за т.нар. "перки" в Черноморието. 

Представителите на протестиращите вече са внесли своите искания при депутатите, като очакват да има развой в тяхна полза. 

"Те ни взимат живота. Работата ни взимат. Искаме си работата", заяви един от протестиращите.

"Не е редно в Германия да вървят ТЕЦ-овете, а нашите ги затварят наред. Всички тези хора гледат семейства. Трябва да си търсим нова работа или да бягаме в чужбина. Това не е правилно, България умира заради тези 240, които управляват", добави друг.

Според протестиращите енергетици, ако ТЕЦ-овете затворят, ще останем без ток и ще се плаща много скъпа електроенергия. Категорични са, че няма да се справим само с фотоволтаици.

Протестът е планиран до 17:00 часа. Част от протестиращите са поканени на среща с президента Румен Радев. Ако депутатите не удовлетворят исканията на протестиращите, те заплашват да обградят сградата на НС с жива верига. Опит за това беше направен още в първия час на протеста, но беше осуетен от жандармеристи.