НС гласува отлагането на либерализацията на пазара на тока, синдикатите готвят протест

Депутатите решават дали да гледат искането за предсрочно освобождаване на Росен Желязков

25.04.2024 | 08:52 Редактор: Толя Стоянова
НС гласува отлагането на либерализацията на пазара на тока, синдикатите готвят протест

Малко преди ваканцията на депутатите, в един от последните работни дни на парламента, се очаква да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Предложението за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков е внесено с подписите на депутатите от ПП-ДБ и БСП. В мотивите са посочени четири основания. За отстраняването му е необходимо обикновено мнозинство.

Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за Черноморското крайбрежие. Целта им е да се улесни достъпът на хора с увреждания до морския плаж. В програмата е заложено още приемане на актуализираната Пътна карта за климатична неутралност. В нея е записано, че целта е такава да бъде постигната до 2050 г. чрез дълбока трансформация на националния енергиен микс към източници с ниски въглеродни емисии, предаде БНР.

Депутатите ще обсъдят на второ четене и предложенията за отлагане с година на либерализацията на електроенергийния пазар. Така излизането на свободния пазар ще се случи на 1 юли 2025 г., вместо още от тази година. Целта е дотогава държавата да подготви механизма за компенсации и да се попълни Фонда за енергийна сигурност. Трите предложения, идващи от БСП, ГЕРБ СДС и ИТН, са обединение за второ четене в общ законопроект.

КТ "Подкрепа" и КНСБ, и техните федерации, организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса "Марица Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", "Топлофикация-Перник" и др.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)