Радев: Истината не изнася на народните представители, имаме нужда от компетентност

Националните интереси трябва да се поставят над личните, категоричен бе държавният глава

24.04.2024 | 21:14 Редактор: Деси Николова
Радев: Истината не изнася на народните представители, имаме нужда от компетентност

За да печели България е нужна и компетентност, и националните интереси да се поставят на партийните и личните. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес. 

"Съзнателно изчаках истерията за "Боташ" да стигне своя апогей, за да се види ефекта от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за нашата енергийна сигурност материя", заяви президентът Радев и призова народните представители със същата стръв, с която са се нахвърлили върху договора с "Боташ", да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван – и за вътрешна консумация, и за продажба навън.

Президентът посочи, че "явно на много от народните представители истината не им изнася", защото когато са били на власт са спрели договора с "Газпром" и са декларирали, че "никога повече няма да внасяме руски газ". 

Румен Радев напомни, че при встъпването в длъжност на служебното правителство с премиер Гълъб Донев страната ни е разполагала само с 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан и единственият начин за доставка на останалото липсващо количество за гарантиране на ежегодната консумация, около 2 млрд. куб. м., е била чрез доставка на втечнен газ.  

"Затова бе направен политическият пробив с Турция и получихме достъп до техните 5 терминала за втечнен газ и служебният кабинет на Гълъб Донев обяви търгове за втечнен газ", напомни още държавният глава. 

"Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези търгове и да внасяме втечнен газ, се върнаха към любимото занимание – да внасят масово руски газ през посредници", подчерта Румен Радев и посочи, че за миналата година сме внесли 1.7 млрд. куб. м. такъв газ. Затова резервираният капацитет от договора с "Боташ" остава неизползван. 

Президентът посочи също така, че вместо да продаваме чрез този капацитет и България да печели, управляващите са приели "абсурдната енергийна вноска", с която са сринали доверието в България като партньор и са ни задраскали като потенциален доставчик на газ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
компетентния Радев
преди 1 седмица