Държавата намери над 300 млн. лв. за ощетените земеделци

Служебният премиер Главчев и министри разговарят с представители на десетки организации

24.04.2024 | 18:27 Редактор: Тодор Петров

Служебният кабинет проведе над двучасова среща с представители на земеделския сектор. Двете страни обсъждаха въпроси, свързани със сектора, като целта е в диалог с браншовите организации правителството в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми. 

На срещата присъстваха над 50 земеделски организации, а от страна на властта - служебният премиер Главчев, служебният финансов министър Людмила Петкова и служебният министър на земеделието Георги Тахов.

В края на февруари, след редица протести, правителството обеща да изплати до 22 април "украинската помощ" на българските земеделци, а те трябваше да подадат заявления до 9 април. Изплащането така и не се случи. 

Новината от днес е, че парите вече са намерени и помощта от държава ще бъде изплатена. Тя е на стойност над 300 млн. лв. 

"Днес взехме решение и се съгласиха всички представители на сектора, че ще изчакат до 15 май. Намерени са средства и начин това да се случи. Никога не са присъствали толкова много представители на сектора на среща с правителство", коментира служебният премиер Димитър Главчев.

Ще има и промени в Закона за подпомагането на земеделските производители. Предвижда се удължаване до 31 декември 2026 г. на схемата за изплащане на държавната помощ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR