Възрожденска София: Изостанало село или важен град - на фокус в "Операция История" на 28 април

В 16:30 часа зрителите ще научат за един важен период от българската история

24.04.2024 | 14:38 Редактор: Елеонора Танева
Възрожденска София: Изостанало село или важен град - на фокус в

Какво е карало хиляди българи да се вдигат в атака на нож, какво е било възпитанието и образованието в онази България или с други думи каква е била идеологията на войните ни за национално обединение? Отговорите на тези и още въпроси зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат в историческото предаване "Операция История“ с водещ Росен Петров тази седмица на 28 април от 16:30 часа.

Историкът Калин Иванов ще разкаже на зрителите за един важен период от българската история. В студиото на предаването основна тема ще бъде духът на българите от времето на Първата световна война и най-голямата армия  в света на глава от населението – именно българската с 857 063 души, като над 1 милион и 200 души са мобилизирани.

Пред водещия Росен Петров, историкът и просветител Валентин Княжевич ще говори за праисторически находки, открити по българските земи, които ги очертават като люлка на това, което можем да наречем европейска цивилизация. Мистерията около култура „Поляница”, самата могила Поляница и античният град Мисионис ще бъдат темите на фокус в „Операция История“.

Гост в рубриката „Тяхната история“ ще бъде историкът Йордан Миленов, който ще се опита да даде отговор на въпроса дали възрожденска София е била някакво изостанало село или важен град.

Не пропускайте да научите любопитните факти и същината на българската история – тази неделя, 28 април, в „Операция История“ от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.