Нови паралелки в училищата ще попълват липсите на пазара на труда

Театрален грим и перуки, ветеринарен лаборант са само част от нововъведените специалности

24.04.2024 | 13:30 Редактор: Вяра Димова

Нови специалности в училищата ще попълват липсите на пазара на труда у нас. Част от учебните заведения в страната откриват паралелките за осмокласници още тази есен. Сред тях са театрален грим и перуки, ветеринарен лаборант. 

Нена Георгиева, която е гримьор, прекрачва прага на театър "Българска армия" преди 20 години. Тогава я посреща именитият гримьор Димитър Коклин, който запалва у нея искрата към тази професия. Оказва се, че в момента има сериозно търсене именно на специалисти по театрален грим и перуки, затова Професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" открива нова паралелка от есента

"На територията на София има изключително много театри. Ние самите бяхме помолени и от Народния театър, и от Младежкия театър да работим също в тази насока. А самите деца имат интерес, тъй като от две години в извънкласните дейности, защото ми е хоби, направих клуб точно за театрален грим и перуки", обясни преподавателят в ПГ по облекло "Мария Луиза" Елина Хинкова.

В клуба има 12 ученици. Те изучават голяма част от това, което ще бъде включено в новата програма.

"Искам да отида в някой театър, или евентуално да си изкарам висшето образование със сценография, да мога да работя върху перуки", сподели деветокласничката Александра Мичева.

В класа ще бъдат приети 13 деца. Подготовката на класната стая вече е започнала. Купени са професионални гримове и глави за съхранение на перуки. Остава да се осигурят огледала и допълнително осветление. 

"Най-голямата тънкост е да създадеш образ. Професионалният художник-гримьор създава образ. Под тази шапка стоят много други умения. Трябва да познаваш анатомията на човека, да бъдеш художник", сподели Георгиева.

До 30 април новите специалности за осмокласници за следващата учебна година трябва да бъдат утвърдени от МОН. Сред специалностите попадат професии като асистент на лекар по дентална медицина, ветеринарен лаборант, помощник-възпитател и други.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.