"Възраждане" поиска оставката на Росен Желязков, получи подкрепа от БСП

Костадинов: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС имат маниер на управление, който въобще не е нов и не ни изненадва

24.04.2024 | 11:51 Редактор: Тодор Петров

"Не беше допусната точката за оставката на служебното правителство с абсолютно голословния аргумент, че не отговаряла на Конституцията. Единственият, който може да каже, дали отговаря на Конституцията или не, е Конституционният съд. Ние не сме изненадани от този акт, очаквахме го. В крайна сметка, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС имат маниер на управление, който въобще не е нов и не ни изненадва. Те така са управлявали, нашата реакция ще бъде да се обърнем към другите две политически сили, с които поискахме вот на недоверие, за да поискаме оставката на Росен Желязков", заяви на брифинг от Народното събрание лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той посочи още, че поведението на председателя на парламента е било абсолютно недопустимо, след като "беше отказана дори минути мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид с абсолютно необоснованото твърдение, че годишнината от него не е кръгла".

"Ние всеки път ставаме с минута мълчание, когато трябва да се отдаде почит на жертвите на Холокоста, който е другият огромен геноцид, извършен през 20 век. Българското Народно събрание, обаче, в лицето на неговия председател, си позволи да раздели жертвите. След това народните представители импулсивно станаха, за да почетат жертвите, а Росен Желязков си позволи да остане седнал. Това беше абсолютно безпрецедентно политическо изявление без думи. Ще говорим с БСП и ИТН, за да внесем още днес искане за оставката на Росен Желязков", коментира още Костадинов.

Малко по-късно стана ясно, че искането на "Възраждане" ще бъде подписано и от народните представители на БСП и внесено в деловодството на Народното събрание.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR