Денков: ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и няма пари по ПВУ

Всички законопроекти са внесени в комисии, но не са гласувани, каза бившият премиер

24.04.2024 | 10:02 Редактор: Вяра Димова
Денков: ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и няма пари по ПВУ

ДПС бавят правосъдната реформа, ГЕРБ саботира Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и можем да не получим пари по ПВУ. Всички законопроекти са внесени в комисии, но не са гласувани. За да получим втория транш финансови средства по ПВУ, трябва да се приемат четири законопроекта. Законът за личния фалит, приемане на правилата за работа на Националната комисия за противодействие на корупцията, Законът за защита на сигналоподателите и Пътната карта за климатична неутралност. Всички те се бавят в комисии, които се ръководят от депутати от ГЕРБ", обясни той.

В пленарна зала предстои да се гласува отмяна на либерализацията на тока с една година. Ключово условие на ЕК, за да получим пари по Националния план за възстановяване и устойчивост, е тя да се случи през юли 2024 г.

На въпрос няма ли да загубим парите, след като се гласува в пленарна зала либерализацията да е факт през 2026 г., акад. Денков обясни, че няма да получим средствата.

"Отлагането на либерализацията няма да ни помогне с нищо. С излизането на свободния енергиен пазар от юли тази година нямаше да се промени цената на електроенергията с нищо. Аргументът, че няма средства във Фонда да енергийна сигурност също не е адекватен. Това е очевиден популистки, предизборен вот, което отлага с една година либерализацията, която така или иначе трябва да се случи", коментира Денков, цитиран от БГНЕС.

Министерският съвет е свършил всичко, което е зависело от него, и следва да се осигури мнозинство в пленарна зала, добави бившият премиер.

 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
бегай за сапун
преди 1 седмица
Къде е тая "кривосъдна" реформа? Празни приказки за наивници! Искате само да заемете местата на гербавите калинки в контрола на службите и държавната администрация! Сигнализирай за неуместен коментар