"Амнести": Проблем в България са свободата на словото и правата на ЛГБТ общността

В годишния доклад влезе случаят "Дебора"

24.04.2024 | 09:27 Редактор: Елеонора Танева

Годишният доклад на "Амнести Интернешънъл" очертава редица проблеми пред България - намеса в свободата на словото, нарушаване правата на ЛГБТ общността, омраза, основана на етнически произход.

Независими журналисти и медии, отразяващи теми, свързани с организираната престъпност и корупцията, продължиха да се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне. Медийни  асоциации  публично  осъдиха  "репресивните  и  злонамерени съдебни искове" срещу журналисти. През юли парламентът прие промени в Наказателния кодекс, които предоставят по-голяма, но все още недостатъчна, защита за журналисти срещу "дела шамари", включително значително по-малки наказания за обида и клевета срещу длъжностни лица. Центърът за медиен плурализъм и медийна свобода идентифицира България като страна с "висок риск" по отношение на медийната свобода и плурализъм, пише в доклада.

По отношение на насилието, основано на пола, като пример се посочва случаят с Дебора от Стара Загора и се подчертава първоначалното определение на нараняванията ѝ с макетен нож като "лека телесна повреда". Посочват се последвалите законодателни промени и въвеждането на термин "интимна връзка". Уточнява се, че продължава работата по "скритата пандемия" от домашно насилие. 

Права на ЛГБТИ хората

През февруари Върховният касационен съд отмени възможността за юридическа смяна на пола за транс хора. През юли парламентът прие поправки в Наказателния кодекс, според коитo нападенията с мотив сексуална ориентация на пострадалото лице се третират като престъпления от омраза, като по този начин наложи по-тежки наказания за извършителите. През  септември  Европейският  съд  по  правата  на  човека  постанови,  че  липсата  на  правно признаване на еднополовите двойки в България представлява нарушение на правото на личен и семеен живот. 

Дискриминация

През юли Комисията за защита от дискриминация глоби политическа партия ВМРО-БНД с 1000 лева и наложи забрана на сайта ѝ да бъде публикувано съдържание, което насажда омраза към етническите  малцинства.  Комисията  определи  някои  публикации  на  интернет  страницата  на партията като език на омразата и заяви, че правенето на обобщения относно отделни етнически групи представлява акт на дискриминация, забранена от закона. Също през юли Комисията за защита от дискриминация съобщи, че разследва случаи на отказ роми да бъдат допуснати до плувни басейни на различни места в страната.

Снимка: БГЕНС


2
1 rate up comment rate down comment 0
платени с грантове м
преди 1 седмица
Какво им е на правата на ЛГБТНАГСИС? Никой не им нарушава правата, но те искат привилегии! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Прокарват ЛГБТИ
преди 1 седмица
Как едно НПО от " независими" " експерти" се оказа упълномощено да прави заключения какво България трябва да прави и на кого да предоставя привилегии, замаскирани като права? Случаят " Дебора" не е насилие, основано на пола, нито е " домашно насилие", а представлява престъпление. Липсата на признание на еднополови бракове не нарушава " правото на личен и семеен живот", както заблуждава НПО- то, а зачита биологичните закони, на които се основава правният ред. Правото не може да отрича биологията Сигнализирай за неуместен коментар