Бойко Рашков: Борисов е притискал свидетел, докато не си оттегли показанията

Петър Тодоров твърди, че виждал обвинения в контрабанда Стефан Димитров многократно в МВР

23.04.2024 | 18:20 Редактор: Толя Стоянова

За пръв път парламентарната комисия по казуса с агенция "Митници" даде думата на депутата Бойко Рашков - един от спряганите за евентуално участие в контрабанда. Двамата поканени за изслушване не седнаха един до друг. Назначеният за главен секретар на МВР по времето на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи Петър Тодоров твърди, че виждал обвинения в контрабанда Стефан Димитров многократно в Министерството. Лично не го познавал. 

"Идваше с кола с характерен номер - 001 или 1000. Спираше откъм улицата, която е забранена - откъм парка. Виждал съм го да влиза и през транспортния вход, там го посрещаше шофьорът на г-н Рашков. Знам, че лицето често е ходило и в КАТ при Тенчо Тенев. Включително съм чувал колеги да коментират, че трябва да гонят такива със затъмнени стъкла, пък те ходели при началника", каза Тодоров.

Той твърди, че отношенията на Стефан Димитров с КАТ били подобни на тези между Мартин Божанов - Нотариуса и СРП.

"Стефан Димитров е присъствал и на един семинар на КАТ-СДВР в местността Кенана, Хасково. Тогава е имало банкет на КАТ. Въпросното лице присъствало на масата", добави Тодоров.

Изслушването на Тодоров мина гладко и без изблици на напрежение. Но когато дойде ред за изложението на Рашков, започнаха коментари и подмятания, след което Рашков напусна залата. Той не отговори на депутатски въпроси, но направи кратко изложение, в което обясни своето познанство със Стефан и Марин Димитрови. 

"Поводът е информация, която той ми даде на 28 май 2021 г. по дело, смачкано от прокуратурата, и дело за подкуп към бившия министър от кабинета на Борисов - Мирослав Найденов. Борисов е притискал свидетел, докато не си оттегли показанията. СГП каза, че делото не е при тях, а при главния прокурор, кой беше тогава главен прокурор? Гешев! Тогава предстояха и избори - тези лица бяха изключително добре запознати с изборната обстановка в Хасково", коментира Рашков.

А комисията получи от финансовото министерство отговор на въпрос, зададен към ресорния министър преди седмица. През 2023 г. баща и син Димитрови са посещавали институцията.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)