АПИ и РИОСВ се заеха със скандалния ремонт на Прохода на Републиката

Замърсяване на почвата и близкото дере няма

22.04.2024 | 13:13 Редактор: Искра Ангелова

Агенция "Пътна инфраструктура" и РИОСВ се самосезираха от скандалните кадри в социалните мрежи, на които се вижда как се изхвърля старият асфалт от кръпките на Прохода на Републиката в гората. Случаят предизвика широко обществено възмущение, а от фирмата изпълнител съобщиха, че ще накажат техническия ръководител на обекта.

Случаят е от 31-ви километър между селата Вонеща вода и Мишеморков хан в Прохода на Републиката. Сигнал за случая бил подаден и в РИОСВ-Велико Търново, откъдето незабавно изпратили проверка.

"Установихме, че има малко количество фрезован асфалт в страни от пътя, но няма някакво замърсяване на водни обекти и запълване на канавки. Няма голяма опасност, за която да се притесняват хората. Една лента от асфалта, там където се снажда. Обясниха, че се е наложило за да не спират движението", каза главният експерт в РИОСВ-Велико Търново Росица Недялкова.

Експертите взели проби от мястото, които установили, че замърсяване на почвата и близкото дере няма.

"Замърсяване на компонентите на околната среда няма. Имам уверение от ОПУ–Велико Търново, че това нещо ще бъде събрано в най-кратки срокове и транспортиране до отредените площадки. РИОСВ-Велико Търново ще упражни последващ контрол, с цел недопускане на замърсяване от строителни дейности", коментира другият главен експерт в РИОСВ-Велико Търново - Ванислав Бояджиев.

Вижте повече в репортажа.