Йотова: Най-ефективната ваксина срещу омразата са образованието и културата

Вицепрезидентът приветства във Варна участниците в XXVII Фестивал на франкофонския училищен театър

21.04.2024 | 20:49 Редактор: Вяра Димова
Йотова: Най-ефективната ваксина срещу омразата са образованието и културата

Най-ефективната, проверена през вековете ваксина срещу най-страшния вирус на омразата и отчуждението са образованието и културата. "Има само един тиранин за човечеството – това е невежеството". Виктор Юго написа тази истина в "Клетниците". Образование и култура – това са непобедимите оръжия срещу този тиранин. Залповете от тези оръжия да се чуват по-силно, а не на оръжията, които отнемат човешки живот – това е моята надежда заради младите хора. Това е нашата отговорност. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства във Варна участниците в XXVII Фестивал на франкофонския училищен театър, който се проведе под нейния патронаж.

Тя определи фестивала като тържество на таланта, на красотата, на богатството на френския език, тържество на смисъла.

"С творческия си дух, усърдие и любов превърнахте морската ни столица Варна в столица на духа и на смисъла – истинският смисъл, който често злободневието се опитва да удави. Върнахте ни към изконните човешки ценности, които се предават през вековете – свобода, справедливост, равенство, любов, доброта, разбиране на другия. Ценности още от века на Волтер", обърна се Йотова към участниците и поздрави организаторите за мотото на фестивала "Другият".

Вицепрезидентът цитира Жак Превер, според когото словото е не само начин да разкажеш една история с думи, а и да накараш другия да чувства заедно с теб.

"Да искаш да разбереш и да познаваш другия, да го приемаш такъв, какъвто е – това е и една от ценностите на франкофонската общност. Във Франкофонията ни обединява не само общият език и култура. Това е вселена, в която хората се чувстват свободни, обединени в своето различие", посочи в приветствието си тя.

Снимка: Прессекретариат на президента