Крум Зарков: Трябва да се даде кредит на доверие на Главчев и на Радев

Сегашните конституционни разпоредби са причина за фарсовата ситуация, смята президентският секретар по правните въпроси

21.04.2024 | 16:39 Редактор: Вяра Димова
Крум Зарков: Трябва да се даде кредит на доверие на Главчев и на Радев

Нито един от министрите, които бяха предложени от Димитър Главчев, не е предварително съгласуван с президента. Това заяви Крум Зарков, президентски секретар по правните въпроси, бивш правосъден министър.

"Стефан Димитров не може да е президентският човек в правителството на Главчев. Няма квота на президента, включително и за Мария Павлова", добави той.

Зарков определи като "глупост" твърденията, че президентът има нещо общо със статуквото в съдебната власт.

"Няма министър на външните работи, който може да обърне доктрината на държавата за ден и половина", посочи още той по отношение на исканите промени във външното ведомство. 

"Всеки път, когато загубят почва, когато сгрешат, те вадят една и съща карта. Няма институция или политическа сила, която да обърне геополитическото развитие на страната. Има нюанси в различните позиции, но в базовото позициониране на страната в ЕС и НАТО няма такава опасност. Това се ползва като обяснение за необяснимото. То е смешно, но и опасно. Трупа се обществено недоволство, което се отразява и на мнението за съюзите, в които участваме, тъй като те ги използват безпардонно", смята президентският секретар по правните въпроси.

"Радев даде време на премиера Главчев да помисли върху своите отговорности и ако е убеден, че може да поеме и поста на външен министър, президентът няма основание да му откаже това", обясни Зарков, цитиран от БНР.

Сегашните конституционни разпоредби са причина за цялата тази фарсова ситуация, смята още бившият правосъден министър. 

"България беше на ръба на конституционна криза и тя щеше да се случи, ако не се беше намерил кандидат за министър-председател. По новата Конституция не е ли назначено служебно правителство, не могат да се насрочат и избори. Щяхме да увиснем в ситуация на безвластие. Трябва да се даде кредит на доверие на Димитър Главчев, но и на президента, който ако искаше да покаже нелепостта на тази Конституция, можеше да започне да връчва мандатите на тези, които са казали, че не ги искат. Това щеше да трае до август-септември", обобщи президентският секретар по правните въпроси.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)