Кметът на Кюстендил: Няма доказани други случаи на коклюш, няма място за притеснение

В София вече има карантинирани класове

20.04.2024 | 13:24 Редактор: Вяра Димова

Продължава проверката на двата смъртни случая след заболяване с коклюш у нас от началото на годината. Двете едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта. Според имунолози от Пловдив, причината се крие в това, че бебетата не са имали необходимата възраст, за да могат да бъдат ваксинирани.

Под лекарско наблюдения са всички, които са били контактни с починалите бебета. Децата не са били контактни едно с друго. Живеели в един и същ квартал.

Министерството на здравеопазването отчита ръст в заболеваемостта от коклюш. До този момент в страната са регистрирани 205 случая. В София има карантинирани класове заради заразата.

Призив за повече активност при имунизацията на децата отправиха в кюстендилския квартал "Изток". Местните са категорични, че мерки трябва да се вземат и болестта коклюш трябва да се спре, преди да се стигне до епидемична обстановка.

"От този случай трябва всички да си вземем поука в ромските квартали, особено където има повече деца и сме гъсто населени, сега в нашия квартал трябва много да внимаваме с хигиенните условия", каза Стефан Лазаров.

От Здравната инспекция отправиха апел към родителите да не подценяват всяко едно дори наглед дребно неразположение на децата си и да търсят консултации в случай на продължителна кашлица.

"Има една кашлица, която не спира и не се повлиява от нищо. Би трябвало веднага да се обърнат към лични лекари, към Спешна помощ, изобщо към медицинските служби на територията на областта", посъветва директорът на РЗИ Кюстендил д-р Златко Величков.

А кметът на Кюстендил изрази увереност, че ситуацията бързо ще бъде овладяна.

"Място за притеснение на територията на община Кюстендил няма, защото това са единствените два доказани случая. Мерките, които могат да се вземат, са единствено ваксинациите", смята Огнян Атанасов.

Три деца от кюстендилска област продължават да се лекуват от коклюш, като състоянието им е добро.

Вижте повече в репортажа.