Шанс за децата: В ИСУЛ възобновиха костно-мозъчните трансплантации

5-годишно момиченце с коремен тумор е първият пациент

19.04.2024 | 18:44 Редактор: Толя Стоянова

Възобновяват се костно-мозъчните трансплантации при деца в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Преди седмица е извършена първата такава процедура на момиченце на 5 години. Животоспасяващите манипулации бяха прекратени преди две години поради липсата на медицински сестри.

5-годишно момиченце с коремен тумор е първият пациент, на когото е извършена така наречената автоложна трансплантация. За нея са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по специфичен начин.

"Най-важната част в този период е сега, след трансплантацията, до възстановяването на новите клетки, които сме трансплантирали, когато има нормална хемопоеза, пациентът е с много по-малки рискове, отколкото преди трансплантацията", заяви началникът на Клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ доц. Боряна Аврамова.

От 1997 г. Клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ извършва трансплантации. През последните две години обаче те са спрени.

"Прекъснахме поради постепенния отлив на персонал - най-вече медицински сестри", обясни доц. Аврамова.

А именно медицинските сестри са скритото оръжие на трансплантациите – хората, които денонощно се грижат за малките пациенти. Медиците се опитват да възстановят пълния обем на дейността на клиниката, като скоро въведат и трансплантации с донор, за да не се налага малките пациенти да се лекуват в чужбина.

Десислава е майка на 3-годишната Ирина. Само преди три седмици чува страшната диагноза – левкемия. Деси избира лекарите в България пред тези в чужбина. 

"Много е трудно човек да се изправи срещу такава диагноза", сподели Десислава

За да вдъхне кураж на пациентите, Ивайла Георгиева работи всекидневно с тях. Тя е клиничен психолог от 34 години и вижда в очите на децата надежда и битка за живот.

"Нищо не бива да ги спира да следват мечтите си, дори заболяването е нещо преодолимо, това е диагноза, а не присъда", добави психологът.

В България средно годишно около 10 деца се нуждаят от костно-мозъчни трансплантации чрез донор, а при 20 се извършва автоложна трансплантация - със собствени клетки.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Pexels