Договорът с "Боташ" нажежи страстите в НС, депутатите с взаимни обвинения

Според всички в залата това споразумение е против националния интерес

19.04.2024 | 18:31 Редактор: Деси Николова

Вместо да си тръгнат след края на редовното си заседание, в петък следобед депутатите се върнаха извънредно в пленарната зала, за да разгледат доклада за "Боташ", но доклад нямаше и напрежението започна. 

"Свиквате днешното извънредно заседание само и само да мине точката и да прикриете това, което е в доклада", каза депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

"Призовавам ги сега да станат и отново да помолят пак ГЕРБ и ДПС, ама да ги молят искрено, по стар начин, могат и да приклекнат леко", заяви Цончо Ганев от "Възраждане"

"Това, което виждам през последните дни, толкова разкъсани ризи и хвърчащи копчета ясно показва, че наближават избори", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков.

"Уважаеми господин председател в оставка, защо в оставка, защото когато и да ви я поискаме все ще е късно. С тези действия ставате укривател на тежка финансова измама", заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Час по-късно и една почивка време докладът все пак дойде в залата. Дебатът продължи с това какво има в доклада и кой е виновен за договора.

"За 10-те месеца на управление са платени стотици милиони по този договор, без той да бъде предоговорен. След спирането на доставките от "Газпром", правителството на Кирил Петков е продължило да плаща", каза Станков.

"За пореден път не оценихте договора дали той е трябвало да бъде подписван, дали България има нужда от него, а се захванахте с хората, които не са го подписали, които са били принудени да платят", заяви депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

В договорът с "Боташ" е записано, че България в следващите 13 години, получава достъп до турските терминали за втечнен природен газ и си запазва определен капацитет в тях, но дори и да не ги ползваме трябва да плащаме всеки ден. 

Договорът беше сключен от служебното правителство на президента Радев през януари 2023г. и според всички депутати това споразумение е против националния ни интерес.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR