Родители спират деца от градина заради страх от коклюш, лечението трябва да е навременно

Заболяването е особено опасно за най-малките бебета, които не са получили първата си ваксина

19.04.2024 | 18:20 Редактор: Толя Стоянова

Напрежение в страната заради зачестилите случаи на коклюш и първите два смъртни случая.  Две бебета от Кюстендил починаха вследствие на усложнения от инфекцията. И в двата случая лекарската помощ е била потърсена късно. Децата не са били ваксинирани, защото не са имали навършени два месеца. Развили са тежка пневмония в резултат на вируса.

Първият смъртен случай е от началото на месеца, а вторият - от 14 април. И двете бебета първоначално са били настанени в болницата в Кюстендил.

"Със симптоми на повишена температура, кашлица и бързо задълбочаваща се дихателна недостатъчност. Въпреки грижите отстрана на екипите, състоянието им прогресивно се е влошавало и в условие на тежка дихателна недостатъчност са починали", обясни директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков.

Впоследствие децата са били транспортирани в София. Към момента в болницата има над 20 хоспитализирани деца. Те не са с коклюш и не са в тежко състояние. Лекарите са категорични – ако децата проявят притеснителни симптоми, родителите трябва задължително да се обърнат към лекар.

Радостина е майка на 6-годишно момиченце. Споделя, че след смъртните случаи на бебета с коклюш е изключително притеснена и дори е спряла детето си от детска градина.

"Съболезнования на родителите, живеем в един квартал и е много тъжно две малки дечица да починат по такъв начин. Аз лично бих ваксинирала детето заради голямата заболеваемост. Притесняваме се. Не знаем какви мерки трябва да се вземат, не знаем много за тази болест", сподели Радостина.

А медиатори настояват за бърза намеса на институциите и се обръщат с апел към всички родители:

"Обръщам се към родителите. Братя и сестри, роми, имунизирайте си децата, за да не стигаме до тези тежки положения", каза мъж от квартала, в който живеят родителите на починалите деца.

Заболяването е особено опасно за най-малките бебета, които не са получили първата си ваксина, напомнят експертите.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)