МОН: Електрически автобуси ще превозват учениците

Очакваната им обща стойност е 23 млн. лева

19.04.2024 | 11:34 Редактор: Тодор Петров
МОН: Електрически автобуси ще превозват учениците

За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. За целта от днес е стартирана обществена поръчка, по която могат да кандидатства всички заинтересовани компании. 

Предвижда се автобусите да бъдат закупени поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната им обща стойност е 23 млн. лева. 

Стартиралата обществена поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и размера на превозните средства. Най-големите автобуси на ток ще са с до 50 места. Най-малките позиции са за електрически автомобили с 4+1 места и за микробуси до 9 места. При избор на доставчик на електрическите превозни средства водещ критерий ще е оптималното съотношение между цена и качество, както и консумацията на ток, гаранцията и срокът на доставка.

Заедно с това МОН продължава и обновяването на автобусния парк с моторни превозни средства с дизелово гориво, тъй като електрическите не могат да бъдат ползвани във всички части на страната (отдалечени и планински райони и др.) В ход е нова обществена поръчка, разделена на 7 обособени позиции за такива превозни средства на обща стойност 13,6 млн. лева. 

Предвижда се най-големите автобуси, които ще бъдат закупени по нея, да са с до 30 места. Те ще бъдат доставяни поетапно през следващите 4 години за нуждите на образователната система. С включването на електрически автобуси при обновяването на автобусния парк МОН изпълнява и изискванията на европейската директива за насърчаване на чисти и енергийноефективни пътни превозни средства.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR