БСП поиска оставката на Росен Желязков заради "абсурдна заповед"

Нинова със словесен залп по председателя на парламента

19.04.2024 | 10:07 Редактор: Толя Стоянова

Сутринта в кулоарите на парламента започна с напрежение, заради заповед на председателя на НС Росен Желязков по време на предизборната кампания да няма срещи в сградата. Без да са се запознали щателно с документа, от БСП поискаха оставката на Желязков.

Искаме оставката на Росен Желязков. Вчера той издаде заповед, според която, за да се срещаме с журналисти и с външни лица, които ние постоянно каним – синдикати, граждански организации, хора от страната – ние трябва да искаме разрешение пред председателя на Народното събрание. Такова чудо не се е случвало в парламентарната история на България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг в Народното събрание.

"Подозираме, че поводът за това е анонсираното от нас желание да разкрием подробности от доклада "Боташ" и да го изпратим на българската и европейската прокуратура", посочи тя.

"Каквото и да направят, ние тази среща ще я проведем. Ако ни спрат или затворят залата, ще я направим отпред на тротоара, но това, което сме казали, ще го свършим", заяви Нинова.

По нейните думи това е безпрецедентно погазване на правата на опозицията и затваряне на устата на хората, които не се съгласни с начина на управление на държавата.

"Затвориха парламента за един месец, отнеха ни правото на парламентарен контрол върху министрите и сега, като капак на всичко – тази абсурдна заповед", каза още лидерът на БСП.

Росен Желязков, написал заповедта, реши да обясни на Нинова какво точно се крие в документа.

"За кампанията се изключва само възможността индивидуални народни представители да използват сградата. Представете си 240 депутати да използват сградата на парламента за предизборни мероприятия, това е разликата", обясни той.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)