Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков

"Хора с толкова много политически опит направиха толкова много грешки", заяви Кирил Петков

17.04.2024 | 16:17 Редактор: Толя Стоянова
Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков

ПП-ДБ се събираме да решим дали да не поискаме оставката на Росен Желязков. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в кулоарите на парламента по повод рокадите в служебното правителство.

"Хора с толкова много политически опит направиха толкова много грешки толкова бързо. За една седмица да дадеш доверие на двама министри, а след това да ги оттеглиш, да имаш министър-председател, който чува от политически лидер коментар, а в следващата минута реагира, а след това политическият лидер, в случая Бойко Борисов, да каже "Това беше чиста случайност", мисля, че даже е леко хумористично", заяви Петков.

По отношение на служебното правителство той каза, че нищо не задължавало Главчев да иска оставката на двама министри след реакция на Борисов. Той призова президента да провери дали има обективни факти за искането на тези оставки. Петков коментира и казуса с управителя на НЗОК, който възникна, и гласуването на неговата оставка от парламента. 

"Една по-сериозна грешка, която се случи днес, беше от председателя на Народното събрание, да имаш човек (бел. от ред. - управителят на НЗОК Станимир Михайлов), който да не го изслушаш, въпреки че оставката му е в ръцете", каза още той, цитиран от "Фокус".

Кирил Петков добави, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не бил конституционно обоснован, въпреки това обаче от ПП-ДБ обмисляли свои варианти за контрол върху служебното правителство. 

"В момента мислим абсолютно една идея - всички изслушвания на министри да не спрат и по време на предизборната кампания", заяви Петков. 

В ПП-ДБ се обсъждало дали да не бъде поискана оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков: "Събираме се днес цялата коалиция и ще решим дали това поведение е достатъчно основание да му се поиска оставката".

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)