Над 2,8 млн. лв. е стойността на забавените заплати за първото тримесечие

Повишава се броят на трудовите злополуки в страната

17.04.2024 | 14:02 Редактор: Беатрис Младжова
Над 2,8 млн. лв. е стойността на забавените заплати за първото тримесечие

Трудовите инспектори в България продължават да засичат съществен брой нарушения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Забавяне на трудови възнаграждения също са сред отчетените нарушения за първите три месеца на годината.

Общо 55 322 са констатираните нарушения на трудовото законодателство в първите три месеца на годината при извършени почти 11 970 проверки в 11 300 предприятия с 579 280 работници и служители, съобщават от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ).

Нарушенията по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са 28 772, а по осъществяването на трудовите правоотношения са установени 26 249 нарушения. Установени са и 735 случая на работа без регистриран трудов договор в Националната агенция за приходите.

За първото тримесечие на годината са съставени 465 акта за установяване на административни нарушения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е над 4,4 млн. лв. Установените забавени трудови възнаграждения на работещите са над 2,8 млн. лв. За първите три месеца на годината са изплатени над 1,7 млн. лв. забавени възнаграждения, включително и суми за предишни периоди, пише investor.bg.

Броят на трудовите злополуки в страната се повишава. През миналата година в регистрите на ГИТ са вписани 440 инцидента, като при 65 от тях работниците са загубили живота си.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR