"Булгаргаз" посреща първите доставки от Александруполис скоро - каква ще е цената?

В последните дни газът рязко поскъпна след засилване на напрежението в Близкия изток

16.04.2024 | 08:24 Редактор: Беатрис Младжова

"Булгаргаз" очаква първите доставки на втечнен газ през терминала в Александруполис през май, става ясно от ценовото заявление на компанията до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От компанията уточняват, че имат уверенията, че съоръжението ще заработи от 30 април.

България е акционер в терминала за втечнен газ с дял от 20% и "Булгаргаз" има резервиран капацитет за доставката на 10,6 млн. мегаватчаса годишно. Част от газа ще бъде нагнетен в газохранилището в Чирен, допълват още от газовия оператор. Освен доставките през Александруполис "Булгаргаз" ще разчита и на доставките на тръбен газ от Азербайджан.

В дружеството очакват, че цената на газа през май ще бъде около 2,3% по-ниска спрямо тази през април, или €57,50 за мегаватчас. Към 10 април, когато е писано заявлението, цената на нидерландската борса TTF, която е референтна към договорите за доставка, е малко над €27 за мегаватчас, посочват още от "Булгаргаз".

В последните дни обаче газът рязко поскъпна след засилване на напрежението в Близкия изток. Пазарите очакват ответна реакция на Израел на ударите на Иран през уикенда. Търговията е под влияние и на опитите на Русия да унищожи газохранилище в Украйна (край Лвов). Така търговията в понеделник (15 април) затвори при цена от €31 за мегаватчас. Това е най-високото ниво от началото на годината.

Четете повече в investor.bg.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: БГНЕС