Унищожават българските левове и стотинки след влизането ни в Еврозоната

Очакваме 550 млн. броя евробанкноти и 880 млн. броя евромонети

11.04.2024 | 10:12 Редактор: Беатрис Младжова
Унищожават българските левове и стотинки след влизането ни в Еврозоната

Българските банкноти и монети в обращение ще бъдат унищожени след присъединяването ни към Еврозоната. Това става ясно от информация на БНБ, публикувана в рубриката "Присъединяване към еврозоната".

Съгласно публикуваната статистика по номинали на страницата на БНБ в интернет в наличното парично обращение към края на февруари 2024 г. има общо 581,4 млн. броя банкноти и 3,242 млн. броя монети, които са с постоянна тенденция за увеличаване на техния брой. Оценката на теглото им е около 820 тона за банкнотите и 13 000 тона за разменните монети, уточняват от БНБ.

За изтеглянето българските банкноти и монети от обращение ще са нужни достатъчно площи за съхранение със необходимата степен на сигурност, както и допълнителни машини с висок капацитет за изброяване и проверка за истинност на изтеглените от обращение банкноти и монети. Освен това ще са нужни и такива за унищожаване на банкноти и демонетизиране на монети, както и транспорт за превозването им до местата за унищожаване и демонетизиране.

Евробанкнотите и евромонетите, предназначени да заменят българските банкноти и монети, са оценени на около 550 млн. броя евробанкноти и 880 млн. броя евромонети.

За първата година евробанкнотите ще бъдат предоставени назаем от централни банки от еврозоната, като БНБ ще трябва да заплати разходите за транспорт, както и в рамките до две години трябва да възстанови на централните банки заетите банкноти.

Евромонетите ще бъдат произведени с българска национална страна съгласно одобрения вече дизайн, като за целта БНБ ще достави необходимите заготовки.

Присъединяването на Република България към Евросистемата ще доведе до фундаментална промяна в модела на паричната политика в България, посочват още от БНБ.

За разлика от силно ограничените възможности на паричната политика в рамките на режима на паричния съвет, след влизането в сила на новия Закон за БНБ, централната банка ще може да осъществява чрез Евросистемата целия набор от инструменти на паричната политика, предвидени в глава IV от Устава, предаде "Фокус".

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1407 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Лъжи и пак лъжи! А кой ви гарантира, че ще приемем еврото, след като България не покрива инфлационния критерий? Урсула казала на Просто Кирчо да не я цитира, че ще лъжат, че инфлацията в България била предизвикана от войната в Украйна? От записа ли стана ясно, че ще плащаме в евро, без да покриваме критериите? ЕС нарушава собственото си законодателство, но карай......! Законът е " врата у поле, през която само кравите минават!"Нали така? Това ли е " европейската и правова държава", а? Сигнализирай за неуместен коментар