Комисията за Нотариуса ще изслуша петима магистрати по казуса

Те ще бъдат разпитани по случая с дейността на групата около Мартин Божанов

08.04.2024 | 19:22 Редактор: Беатрис Младжова
Комисията за Нотариуса ще изслуша петима магистрати по казуса

Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, ще изслуша във вторник петима магистрати.

Комисията първо ще изслуша представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев относно получени данни и извършени проверки от страна на ВСС във връзка с евентуално наличие на нерегламентирани обвързаности на лица от съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика. По същата тема ще бъде изслушана и Теодора Точкова, главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Георги Ушев – съдия в Софийския апелативен съд, бивш председател на Специализирания наказателен съд и Апелативния Специализиран наказателен съд, ще бъде изслушан във връзка с евентуално наличие на групи за влияние в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд и предприети мерки в качеството на административен ръководител.

Предстои изслушване и на Константин Сулев, прокурор от Софийската районна прокуратура относно спазване стандартите на независимост и липса на вмешателство във вътрешното убеждение в организацията на работата в Софийска районна прокуратура. Последна ще бъде изслушана Галя Георгиева, съдия в Софийски апелативен съд, във връзка със заявеното от нея желание за провеждане на изслушване относно изнесени данни за дейността на групата около Мартин Божанов, пише БГНЕС.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR