20 години от трагедията в Лим: Да се научиш да живееш без детето си

Мъката на родителите на загиналите деца остава непрежалима

04.04.2024 | 13:19 Редактор: Деси Николова

Навършват се 20 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 деца. На тази дата през 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибираха от екскурзия в Дубровник.

Около 22 часа на 4 април 2004 година, между градовете Биело поле и Приполие, автобусът с учениците се срива по стръмен бряг и пада във водите на река Лим. Загиват 12 деца от Свищов. 

"Беше неделя срещу понеделник, обичайна нощ. Прозвъня телефонът, разбрахме че е се случила катастрофа - нещо страшно и има изчезнали деца. Сутринта вече картината взе да се изяснява - разбра се, че има загинали деца, има спасители, на границата между две държави", разказа бившият председател на ОС - Свищов проф. Андрей Захариев.

Мъката на родителите на загиналите деца остава непрежалима. 

"Научихме се да живеем без децата си. Управляващите не знам дали са обръщали внимание, но контролните органи, които трябва да контролират организирането на екскурзии и превоза на децата, особено в тъмната част, би трябвало те да кажат дали се спазват правилата", посочи бащата на едно от починалите деца Георги Манзаров.

"Вече сме наясно, че всичко е безвъзвратно. Тогава бяхме в шок и никой не знаеше какво го очаква. Очаквахме, че като се хлопне вратата, ще влезе, вече сме наясно, че няма да влезе. Никога не сме си представяли, че ще минат 20 години", сподели майката на друго починало дете - Веселина Петкова

След инцидента се приеха редица законови промени, които регламентират организирането на ученически екскурзии, но според родителите приетите правила не са работещи. В памет на 12-те деца родителите създадоха фондация "Ангели от Лим", която подкрепя талантливи деца в различни области.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС