"Шпигел": Открит е тайник с оръжия на "Хамас" в България

Българската полиция вече е успяла да ги конфискува, твърди изданието

03.04.2024 | 23:07 Редактор: Деси Николова

Преди Коледа полицията в Берлин и Ротердам арестува четирима мъже, които може би са подготвяли нападения срещу евреи. Според информация на "Шпигел" снимките в телефона на единия отвеждат следователите към подземен оръжеен склад в България.

По време на разследването срещу четирима заподозрени членове на "Хамас" следователите правят ексклузивно откритие. Според информация на "Шпигел" Федералната служба на криминалната полиция (BKA) е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжие в мобилния телефон на един от мъжете, арестувани в средата на декември.

Цифровите следи в снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелните оръжия очевидно са били заровени в найлонов плик под дърво. Българската полиция вече е успяла да конфискува оръжията. Твърди се, че някои от тях са били ръждясали.

Малко преди Коледа полицията арестува трима мъже в Берлин и един мъж в Ротердам, Холандия. Федералният генерален прокурор ги подозира, че са членове на "Хамас".

Твърди се, че мъжете са получили заповед от военното крило на терористичната организация в Ливан да намерят подземен склад в Европа. Разследващите от Карлсруе смятат, че е трябвало да пренесат скритите там оръжия в Берлин, за да ги държат готови за евентуални атаки срещу еврейски институции.

Първоначално следователите са подозирали, че оръжията са скрити в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче не е ясно дали действително имало ли е тайник и в Полша. При арестите през декември у самите заподозрени не са намерени огнестрелни оръжия. Откритието в България обаче показва, че терористичната организация действително има тайници с оръжие в Европа, информира "Труд".

Германските органи за сигурност са разбрали за предполагаемите терористични планове чрез сигнал от израелските тайни служби. През януари властите там сами публикуваха подробности за предполагаемата мрежа на "Хамас", за която се твърди, че е подготвяла атаки срещу евреи в Европа. Твърди се, че мозъкът е бил Халил Ал Хараз, който е бил заместник-командир на военното крило на "Хамас" в Ливан до смъртта си. Той загина преди няколко месеца при нападение с дрон на израелските отбранителни сили.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR