"Вкъщи сме 10 човека, помощ ни е": БЧК раздаде първите пакети от общо 5 тона храни

Програмата ще продължи до края на май

03.04.2024 | 13:38 Редактор: Вяра Димова

Българският Червен кръст ще раздаде над 5 000 тона храни на социално слаби. Повече от 600 000 души ще могат да получат продукти от първа необходимост

Всеки пакет включва 15 хранителни продукти от първа необходимост – олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, консерви от зеленчуци, месо и риба и конфитюр.

Право на помощ имат хора, които получават целева помощ за отопление през 2023-2024 г., хората с над 90% инвалидност, хората, които получават помощ за отглеждане на дете с увреждания, както и хората с ниски доходи. Кампанията по раздаването на хранителни продукти ще продължи до края на месец май. 

"Аз съм инвалид. Доволна съм. Вкъщи сме 10 човека с две бебета. За всички стига", сподели Любомира. 

"Това е първо включване след Ковид кризата от 2021 г. За мен и моите доброволци една от водещите причини да сме тук е, че помагаме на хора в нужда", обясни щатният ръководител на Център на БЧК в София Весела Георгиева.

Семействата с един или двама членове получават по един пакет, а за тричленните и по-големите са предвидени по-големи количества. В раздаването на помощите се включват и много доброволци. Сред тях е и Ева  - ученичка в 12 клас, която участва в кампании на БЧК от 3 години. 

"Чувствам се добре. Радвам се, че мога да помогна на хората", коментира доброволецът Ева Миронова.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.