Кой ще бъде служебен премиер? Президентът Радев избира измежду 10 имена

Държавният глава вече проведе разговори с Росен Желязков и Димитър Радев

28.03.2024 | 18:10 Редактор: Вяра Димова

Кой ще бъде министър-председател, след като и третият мандат беше върнат неизпълнен? Президентът Румен Радев се срещна с потенциалните служебни премиери.

След промените в Конституцията изборът за служебен министър-председател се свежда измежду 10 фигури. Това са председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на Българската народна банка Димитър Радев и подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков.

В списъка са и председателят на Сметната палата Димитър Главчев и заместниците му Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Във възможните служебни премиери до вчера беше и заместникът на омбудсмана Елена Чернева-Маркова, която изненадващо подаде оставка. Десетият човек е омбудсманът Диана Ковачева, която пък беше избрана за български съдия в ЕСПЧ с 9-годишен мандати и почти сигурно отпада от сметките. Така изборът се свежда само до политически ангажирани лица.

Първи на "Дондуков 2" за среща с президента дойде Росен Желязков, а коментари след разговора нямаше. След това при Радев отиде управителят на БНБ Димитър Радев.

"Не е добра идея БНБ да се въвлече в политическия процес. Първата причина е чисто съдържателна - това ще хвърли политическа сянка върху институциите за дълъг период от време. Това е едно от нещата, които успяхме да постигнем - да има здравословна дистанция между Централната банка и политическите сили", посочи управителят на БНБ.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев запази мълчание, а консултациите със заместниците му тепърва ще се състоят.

Вижте повече в репортажа.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа