България може и да няма служебно правителство

Имаме правителство в оставка, което ще продължи да изпълнява функцията си, каза Орлин Колев

28.03.2024 | 15:10 Редактор: Деси Николова

Има ли риск страната ни да влезе в конституционна криза? Това е основният въпрос сега, след като мандатът е върнат и президентът трябва да състави служебния кабинет и да насрочи избори.

Според конституционалисти е възможно да няма служебен кабинет. Причината - всички кандидати за премиер, според новостите в Конституцията, са изправени пред риск за несъвместимост.

"За конституционна криза е твърде пресилено да говорим. Оттук насетне, това което следва, е да се положат усилия от страна на президента за образуване на служебно правителство, като се проведат консултации с парламентарните групи и с изброените лица в Конституцията, които биха заели длъжността служебен министър-председател", поясни конституционалистът Орлин Колев за Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че срок за образуване на служебно правителство по Конституция няма.

"Неслучайно няма, защото нямаме гаранция, че изброените кандидати за министър-председатели ще се съгласят. Те могат и да откажат. Президентът следва да упражни своята балансираща функция и арбитражна функция, доколкото може, за да постигне съгласие с кандидата за министър-председател по отношение на бъдещия служебен кабинет. Ако не може да се постигне такова съгласие или кандидатите за премиер откажат, то тогава няма да имаме служебно правителство, но ситуацията не е фатална. Имаме правителство в оставка, което ще продължи да изпълнява функцията си, до момента в който парламентът излъчи редовно правителство или президентът назначи служебно такова", обясни Орлин Колев.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа