Страх от наводнения във Великотърновско, мост е потенциално опасен

От три години коритото на река Янтра в района не е почиствано

28.03.2024 | 13:47 Редактор: Искра Ангелова

Заради валежи от дъжд и снеготопене ще има повишения във водосборите на много реки в страната през следващите дни, предупреждават от Министерството на околната среда и водите. 17 са критичните речни участъци и язовирите в област Велико Търново.

Един от опасните речни участъци е мостът в горнооряховското село Първомайци. Той е в първа степен на потенциална опасност. От три години коритото на река Янтра в района не е почиствано.

"Трябва да се вземат мерки, защото ако не се чисти, ще се вдигне нивото и ще ни залее. Навсякъде е трагедия - никъде няма почистване. Единствено почистват мостовете около Велико Търново, където е с бурени. Където и да се разходиш - навсякъде дърветата стоят в реката, променя се коритото. Тези дървета подкоповат брега и той ще прелее", коментира рибарят Христо Тодоров.

Община Горна Оряховица стопанисва 15 язовира и поддържа състоянието на речните корита в урбанизирани и неурбанизирани територии. От речните участъци само два са опасни, единият е в Първомайци.

"За моста на Първомайци сумата е 193 957 лева. Мостът е част от републиканската пътна мрежа, може да се нарушат устоите му, да стане струпване на дървена маса и разлив, евентуално", алармира директорът на Дирекция "Специализирана администрация" - община Горна Оряховица - инж. Людмила Бояджиева.

От областна администрация вече са подали проекти за финансиране от държавата за почистване на опасните речни участъци.

Вижте повече в репортажа.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа