ИТН: Отговорността е на ПП-ДБ, дано изборите бъдат чистилище за тези случайни политици

Партията и Радев не са обсъждали имената на бъдещия служебен премиер

28.03.2024 | 13:21 Редактор: Деси Николова

Вече окончателно: страната отива към предсрочни избори. И третият мандат за съставянето на кабинет беше върнат неизпълнен. Точно в 11 часа папката беше връчена от президента Радев на представители на "Има такъв народ". Те му я върнаха празна веднага.

"Напълно разбираме трудната ситуация, в която Ви поставиха с тези абсолютно ненужни промени в Конституцията. Промени, против които ИТН гласува. За съжаление, в това Народно събрание нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да спрем това нещо. Мнозинството, което прие тези промени, по-специално правителството, което управляваше тези 9 месеца, ние отдавна сме определили като вредно, затова се радвам, че тази деветмесечна агония приключва", заяви депутатът от ИТН Ивайло Вълчев.

"Реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група, най-малобройната, но и демонстрирала неведнъж ясни и последователни позиции", аргументира се Радев.

Президентът отлага всичките си служебни ангажименти в следващите дни, за да придвижи назначаването на служебен кабинет.

"Надявам се, че начинът, по който всичко това свършва, да послужи за един урок на всички, че говоренето на едно по време на избори и правенето на точно обратното след това се плаща цена", подчерта държавният глава.

ИТН и Радев не са обсъждали имената на бъдещия служебен премиер, заяви Тошко Йорданов. 

"Отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то и който и министър да бъде избран по листа, който направиха, отговорността е на управляващата сглобка и най-вече на ПП-ДБ, които участваха в този процес, одобрявали са имената, които трябва да бъдат дадени, одобрили са начина, по който се избира служебен кабинет", категоричен бе Йорданов.

Според ИТН единственото решение на кризата са избори.

"Много се надявам тези избори да бъдат чистилище за всичките тези случайни политици, които ни се случиха в последните 9 месеца", заяви Станислав Балабанов.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR