Отиваме на избори: ИТН подържа мандата 2 минути и го върна на Радев неизпълнен

Президентът веднага започва срещи с всички потенциални министър-председатели

28.03.2024 | 11:11 Редактор: Искра Ангелова

Представителите на ПГ на "Има такъв народ" - Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, влязоха в президентството, за да получат третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Те го подържаха за около 2 минути и веднага го върнаха на президента.

"Все повече се твърди, че 49-ото Народно събрание е изчерпано политически и не може да се състави управленско мнозинство. И в тази ситуация аз реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група. Да, най-малобройната, но и демонстрирала неведнъж ясни и последователни позиции", заяви президентът Румен Радев.

"Връчвам ви този мандат с две ясни опции - тук е записано, че ако вие желаете да оползотворите мандата, трябва да се върнете до седмица с кандидат за министър-председател, или втората опция - да го върнете още сега", допълни държавният глава.

"Благодарим за доверието, напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези ненужни промени в Конституцията. Промени, за които ИТН гласува "против". За съжаление, в това Народно събрание нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да спрем това нещо", отвърна Ивайло Вълчев.

По думите му от партията са щастливи, че "тази 9-месечна агония" приключва. От партията на Слави Трифонов са категорични, че е по-добре да се отиде на избори.

"Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно. Декларирали сме неведнъж, че това управление е порочно. Трябва да се отиде на избори и там да решава суверенът. Някои определят изборите като хаос, като ненужни. Изборите са най-висшата форма на демокрация", категоричен бе Вълчев, като пожела на Радев мъдрост.

"Един от най-големите пороци на отиващото си управление бе драстичното разминаване между думите, изречени преди и по време на изборите, и сглобката, която се сътвори впоследствие. Искрено се надявам, че начинът, по който всичко това свършва, ще послужи за един урок, че за говоренето на едно по време на избори и за правенето на точно обратното след тях, винаги се плаща цена", заключи президентът.

Държавният глава припомни заявената от него готовност да направи всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен и да не доведе до конституционна криза. Във връзка с това е отложена наситената международна програма на президента за следващите 10 дни.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
Посолството " разглоби" сглобката. Сигнализирай за неуместен коментар