Бум на пътуванията по въздух, персоналът на авиокомпаниите се завръща

У нас най-натоварено остава летище София

27.03.2024 | 18:36 Редактор: Деси Николова

Значителен ръст на пътуванията по въздух в световен мащаб, отчита авиационната индустрия. През миналата година броят на пътниците достига 4,3 милиарда, а браншът е успял да възстанови полетите си на 94,1%, спрямо периода преди пандемията. 

У нас най-натоварено остава летище София, което за предходната година отчита 120% ръст на пътникопотока, в сравнение с времето преди пандемията. След него се нареждат летищата във Варна и Бургас, които поемат основната част от летния туризъм. Превозвачите отбелязват още, че са успели да се справят и с отлива на персонал, който временно беше предизвикан от Ковид-19.

"След този наистина ужасен спад, буквално занулен трафик, ние успяваме да се възстановим. Очакваме дори да надминем в някои области и летища трафика от 2019 година", заяви председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов.

"Част от квалифицирания персонал се пренасочи към други дейности, но вероятно над 95% от хората, които тогава по една или друга причина трябваше да преустановят професионалните си ангажименти, днес отново са в авиокомпаниите", каза главният секретар на Асоциацията на българските авиокомпании Йовко Йоцев.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа