Денков и МС предложиха забрана за разкриване на нови болници

Ще дадем възможност на НЗОК да планира възможно най-ефективно нейните ресурси, каза  премиерът в оставка

27.03.2024 | 10:13 Редактор: Тодор Петров

"В оставащите дни ще мобилизираме всички усилия на правителството да придвижим най-важните решения в полза на хората и бизнеса. Дори в среда на предизборна кампания и без редовно правителство", заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

По думите му здравеопазването е от ключовите области, които не трябва да падат жертва на политическата нестабилност. 

"От следващия месец над 400 лекарства за сърдечно-съдови заболявания ще бъдат безплатни, а други над 300 ще бъдат с намалено доплащане. Днес ще предложим и важни промени в Закона за лечебните заведения. Промените въвеждат забрана за разкриване на нови болници до утвърждаване на новата здравна карта в страната. Националната здравна карта показва реалните потребности на хората в различните региони", посочи премиерът в оставка.

Последната Национална здравна карта е правена през 2018 г., обърна внимание Денков. 

"При сегашната ситуация, в която няма ограничение за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказваме с ненужно много болнични легла на фона на липсващ персонал, а в други области хората нямат достъп до здравни грижи", подчерта министър-председателят в оставка. 

Той добави, че следващото правителство може и трябва да завърши процеса по нова Национална здравна карта за около два месеца. 

"Ще дадем възможност на НЗОК да планира възможно най-ефективно нейните ресурси спрямо реалните нужди на хората", изтъкна акад. Денков.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR