София притъмнява в Часът на Земята

Осветлението на емблематични сгради ще бъде изключено

23.03.2024 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Днес е Часът на Земята. По традиция инициативата се провежда всяка година в последната събота на март. Това е най-мащабната природозащитна кампания, обединяваща милиона хора по целия свят. 

Часът на земята е посветен на климатичните промени и съхранението на биологичното богатство. Инициативата е най-разпознаваема с акцията да се изгаси осветлението в домовете и в големи обществени сгради за един час. Първо инициативата се провежда в Сидни, Австралия, през 2007 г., добивайки популярност в цял свят. У нас изданието официално се провежда от 2009 г. 

И тази година страната ни няма да остане безучастна към празника на Земята. Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч. Сред тях са: Храм-паметникът „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, паметника на Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и много други.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: БГНЕС