Започна Великденският пост - какво можем и е препоръчително да ядем

Постът приключва на Възкресение Христово

18.03.2024 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Започна Великденският пост - какво можем и е препоръчително да ядем

Започва Великият пост (Великденски пост). В следващите седмици - от днес до 5 май, вярващите ще се пречистят. Постът приключва на Възкресение Христово.

Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те представляват въздържание от употреба на блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни произведения. Започват със заговезни и завършват с причестяване.

По традиция при православните строгото съблюдаване на поста е най-силно през първата и последната седмица на по-дългите пости - Великденските и Коледните. 

По време на поста постещият се храни с всичко, което е от растителен произход. Това са ядките, плодовете - пресни и сушени, които трябва да са ви винаги подръка, защото с високата си енергийна стойност могат да спасят постещия от "прегрешение" с неподходяща за случая храна, пише БГНЕС. 

Също маслините, зеленчуците, варивата. Всичко обаче трябва да е приготвено с растително масло или маргарин, а не с краве масло. Особено подходящи са салатите, спанакът, киселецът и копривата. Тестените продукти и хлябът не трябва да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто. Може да се яде мед.

Снимка: Pixabay