Великотърновският автополигон прилича на сметище, общината го пуска на търг

Бъдещият стопанин трябва да спази няколко условия

18.03.2024 | 13:40 Редактор: Толя Стоянова

За огромно нерегламентирано сметище край автополигона във Велико Търново сигнализираха възмутени граждани в социалните мрежи. Месеци наред върху терена, държавна собственост, се изхвърлят излезли от употреба автомобилни гуми и се складират строителни отпадъци.

За да се полагат грижи за автополигона, държавата, в лицето на областния управител, ще обяви търг за наемател.

Единственият автополигон във Велико Търново с професионална инфраструктура, където инструктори провеждат с курсисти практически обучения, е разположен извън града. От месеци обаче край пистите великотърновци изхвърлят употребявани автомобилни гуми, тъй като в града няма пункт и депо, за да се съхраняват и рециклират. Теренът от 25 дка е под управлението на областния управител.

"Полигонът представлява частна държавна собственост, като преди години е бил предоставен за управление на МВР, след което Община Велико Търново е заявила претенции за неговото ползване, но тази необходимост е отпаднала", каза областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков.

От областна администрация до месец ще обявят търг за наемател на терена, като се предвижда началната тръжна наемна цена да е в размер на около 4 хил. лева месечно.

"Към настоящия момент е в управление на областна администрация и предстои всеки момент да пуснем търг за неговото ползване. През предходните месеци назначихме оценител за този терен, като нашата идея е да се пусне под наем за ползване по предназначение като полигон, какъвто си е", добави Здравков.

В условията за търга към бъдещия стопанин са на автополигона да бъдат осигурени заграждения, охрана, видеонаблюдение, като съоръжението ще се отдава за срок от пет години.

Вижте повече в репортажа.