"Алфа Рисърч": 60% от българите са "За" членството на България в ЕС

Противоречиви са реакциите към европейската помощ за Украйна

13.03.2024 | 18:58 Редактор: Вяра Димова

Около 60% от българите запазват категоричната си подкрепа за членството на България в Европейския съюз. Това показват последните данни от проучване на агенция "Алфа Рисърч". Според проучването българите имат най-позитивно отношение към възможността да сезират Съда по правата на човека в Страсбург, ако не намерят достатъчна законова защита у нас.

Доволни са от възможностите за трудова миграция, както и от предвижданото изграждане на обща европейска система за сигурност. Разширяването на Еврозоната и Шенгенското пространство се подкрепя от 51% от българите. 

Противоречиви обаче са реакциите към европейската помощ за Украйна (38% подкрепящи срещу 45% неподкрепящи). Най-чувствителни и отрицателно настроени са българите към миграционната политика и по-специално политиката за солидарно разпределение на мигрантите. Тя се одобрява от едва 19% при над три пъти повече негативни мнения.

"Алфа Рисърч" тества и електоралните нагласи. ГЕРБ-СДС водят класацията. За тях вота си биха дали почти 24% от избирателите. С повече от 5% по-слаб е резултатът за "Продължаваме промяната - Демократична България". Трета политическа сила в бъдещ парламент ще е "Възраждане" - събират почти 13 процента от вота. ДПС и БСП са с почти еднакъв резултат. "Има такъв народ" е с резултат от 5%. 

Прогнозата е за изключително ниска избирателна активност на евровота.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
biso
преди 1 месец
Колко БСП-та има? Питам за един приятел,и ДПС вече не са ли в класацията от 4%?Къде ви копат такива джурналя бе? Сигнализирай за неуместен коментар