Президентът Радев: Испания е важен партньор и съюзник на България

Държавният глава удостои посланик Алехандро Поланко Мата с орден "Мадарски конник" първа степен

12.03.2024 | 18:59 Редактор: Тодор Петров
Президентът Радев: Испания е важен партньор и съюзник на България

Кралство Испания е важен партньор и съюзник на България, с когото споделяме отношения на конструктивен политически диалог и задълбочаващи се търговско-икономически отношения. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои днес посланика на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата с орден "Мадарски конник" първа степен.

В словото си на тържествената церемония държавният глава изтъкна усилията на посланик Мата за активизиране на двустранните отношения, включително с участието си в организацията на първата от 23 години насам официална визита на български президент в Кралство Испания през 2022 г. 
Президентът припомни, че отношенията между Испания и България са на повече от 110 години, а мандатът на посланик Мата е имал важно значение за разширяването на двустранното сътрудничество в икономиката, науката, образованието, културата и туризма. 

Като пример за успешното партньорство в сферата на сигурността и отбраната Румен Радев открои участието на испански военен контингент в усилената охрана на българското въздушно пространство, който е допринесъл и за повишаването на оперативната съвместимост на българските ВВС с нашите съюзници. Държавният глава благодари на дипломата и за усилията му страната ни да получи принципна и последователна подкрепа от Кралство Испания за присъединяването си към Шенгенското пространство.

Сътрудничеството между антарктическите експедиции на Испания и България и инициативата на българските полярници връх на остров Ливингстън да носи името на посланик Мата, също беше подчертано от президента.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа