По пътя на туристите: 170-годишна къща рухна във Велико Търново - кой е виновен?

Тя е в близост до средновековната крепост "Царевец"

11.03.2024 | 18:30 Редактор: Беатрис Младжова

Рухна 170-годишна къща в старинната част на Велико Търново. За щастие, инцидентът се разминал без пострадали. Няма и поражения по съседни сгради и автомобили. Местната управа е обезопасила района. Къщата е част от ансамбъл, обявен за паметник на културата. Той включва няколко къщи и е собственост на Преображенския манастир. Оказва се, че монашеството не може да полага грижи за него. 

"Тя не рухват за пръв път, няколко пъти отделни компоненти са падали и ние сме ги отстранявали. Правили сме достатъчно като брой предписания на собствениците, които не са изпълнени в определения обем. Това е поредният проблем с къщата, но ние отстранихме голяма част от нея, тъй като беше много опасна", каза зам.-кметът на Велико Търново проф. Иван Камарашев.

Къщата е в туристическата зона на града, в близост до средновековната крепост "Царевец".

"Определено е трябвало по-рано да се вземат някакви мерки, за да се оправи тази къща", каза жителката на Велико Търново - Кина Йосифова.

Според общинския съветник - Михаил Михалев, когато туристите виждат рухнали сгради по пътя за крепостта "Царевец", не говори добре за града. 

"Когато си допуснал такава 170-годишна къща да рухне, явно има някакъв проблем и може би всички институции трябва да вземат отношение", добави той.

Според експерти в момента в Закона за културното наследство има пропуски, които не позволяват на общините да управляват такива опасни сгради, тъй като са частни.

Вижте повече в репортажа.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа