Стотици кандидат-студенти прекрачиха за пръв път прага на СУ "Св. Климент Охридски"

Тази година има промени при кандидатстването

10.03.2024 | 18:30 Редактор: Вяра Димова

Ден на отворените врати в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Стотици кандидат-студенти прекрачиха за пръв път прага на най-старото висше учебно заведение у нас, за да изберат правилната специалност. За пета поредна година Алма Матер отвори врати, за да посрещне бъдещите си студенти.

Мария е 12 клас и няма съмнение, че именно тук иска да продължи образованието си.

"България може да ни предложи толкова много възможности и няма смисъл да ги пропиляваме", смята тя.

Мария пристига от Плевен, заедно с майка си, за да се убеди, че направила правилен избор.

"Аз се насочих да уча "Психология" във Философския факултет. Конкуренцията е жестока, но ще положа много усилия", заяви още тя.

"За първи път влизам в университет, тъй като съм със средно образование. Най-вероятно аз съм изиграла някаква роля за нейния избор, аз самата много се интересувам от такава литература и смятам, че психологията е много важна в днешния живот", каза майка ѝ - Десислава Кръстева.

А психологията привлича най-много кандидати.

"Най-желаните специалности през последните години са "Право", "Психология" и във ФЖМК "Журналистика", "Връзки с обществеността", уточни председателят на Студентския съвет Радослав Христов.

Тази година университетът предлага близо 120 специалности за бакалаври и магистри, но промени има при кандидатстването.

"Тази година ще има две класирания, вместо 3, но това не трябва да притеснява студентите", обясни Христов.

Учителите на зрелостниците също помагат да се вземе правилният избор. Здравка Трайкова е довела над 20 свои ученици от Петрич.

"Дойдохме тук, за да получат криле за бъдещето си, да усетят атмосферата и да разберат това, което ги вълнува за избора на специалност, на факултет", коментира учителят по български език и литература.

Вижте повече в репортажа.