Модерно и удобно: Купуваме електронно билети за влак, хартиените също остават

Отстъпките за пенсионери, ученици и студенти, възрастни и хора с увреждания ще се ползват и онлайн

10.03.2024 | 13:28 Редактор: Елеонора Танева

БДЖ въвежда електронно издаване на билети във влака. Това съобщават от държавната компания. Услугата е достъпна по направленията София-Враца-Видин, София-Враца-Лом.

Електронните устройствата са свързани централизирано с билетоиздаващата система, което автоматично подобрява отчетността чрез предоставяне на данни в реално време директно в системата за извършените продажби. Екипът на Новините на Bulgaria ON AIR тества в реално време как се закупува билет. 

В електронния билет важат и отстъпките за пенсионери, ученици и студенти, възрастни и хора с увреждания.

Билетът изглежда по същия начин, по който се издава от билетните каси, казват от БДЖ. Към момента две линии разполагат с устройства, които могат да издават електронни билети. 

"Устройствата са преносими, съхраняват се от персонала на влака. На по следващ етап се предвижда устройствата да бъдат обновени с ПОС терминал, за да могат пътниците да закупуват билетите си с карта.  Всички граждани, които пътуват от Видин, Мездра, Лом към София ще могат да се снабдяват с билети от тези електронни устройства", обясни Ивайло Георгиев от БДЖ "Пътнически превози".

Новата система осигурява бързина и качество на услугата, както за персонала, така и за клиентите на БДЖ.

"Билетът изглежда много по-добре, смятам че и пътниците ще бъдат по-доволни. Хартиени билети засега остават, винаги може да се повреди устройството. Ако гарата не е обслужвана, билетът ще е по-скъп, така че ние ще използваме и хартиените билети", уточни Мария Генова, която е началник влак.

След успешно преминава на тестовия период ще бъдат поставени устройства в цялата железопътна мрежа. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.