От 180 до 250 хил. евро - цените на имотите край морето са като софийските

По-ниските цени са за необзаведени къщи или такива, които още са в строителство

05.03.2024 | 10:01 Редактор: Искра Ангелова
От 180 до 250 хил. евро - цените на имотите край морето са като софийските

Луксозни апартаменти край морето достигнаха по цени жилищата в София. В Поморие и Приморско има оферти за имоти с цена над 200 хил. евро. Става въпрос за луксозно ново строителство и апартаменти с голяма площ. Но цената за квадратен метър излиза около 1800 евро за необзаведен апартамент, за колкото може да бъде купено и жилище в столицата.

Повечето предлагани за продажба жилища край морето са на значително по-достъпни цени. Например в Несебър за малък двустаен апартамент най-често трябва да дадете около 60 хил. евро. Но край морето има предлагане и на значително по-евтини жилища.

За луксозна къща близо до вълните най-често трябва да приготвите от около 180 хил. до над 250 хил. евро. По-ниските цени са за необзаведени къщи или такива, които още са в строителство. По-високите цени са за напълно обзаведени къщи, в които можете да се нанесете веднага.

В морските курорти най-много сделки са регистрирани в службата по вписванията в Несебър. Причината за това е, че там регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Там има голямо предлагане и съответно голям брой сделки. В редица по-малки курорти предлагането на жилища е ограничено, което води до покачване на цените.

Голямо е търсенето на жилища и в планините, предимно в Банско и Разлог. Цените на едностайните жилища в района започват от около 30 хил. евро. Двустайните апартаменти струват поне около 40 хил. евро, но цените стигат и над 70 хил. евро за обзаведени жилища близо до пистата. За апартамент с площ 75 кв.м средната цена е около 66 хил. евро, информира "Труд".

Много луксозни имоти на изгодни цени в планинските курорти се купуват почти веднага, след като бъдат обявени за продажба. Част от предлаганите имоти са без обзавеждане и разполагат само с основни мебели - спалня, маса, кухненски шкафове. Но за продажба има и напълно обзаведени жилища, които човек може да използва веднага.

В зимните курорти цените в повечето случаи са по-ниски, отколкото на морето. В Банско цените на жилищата най-често са около 800-900 евро на квадрат. Но има и апартаменти с цени над 1300 евро за кв.м. В комплексите по Южното Черноморие средните цени на жилищата надминават 1200 евро на квадрат, а в някои луксозни сгради ново строителство достигат дори до 2000 евро.

Повечето ваканционни жилища по морето са в затворени комплекси, в които има жива охрана, а собствениците могат да ползват общ басейн. Затова собствениците на имоти плащат такса за поддръжка, която се определя на квадратен метър и варира в много широки граници според това каква е площта на комплекса, колко са зелените площи, за които е необходима поддръжка и т.н. Край морето може да бъдат намерени и апартаменти в отделни кооперации, в които няма такси за басейни и зелени площи, а съседите събират само суми за поддръжка на общите части - стълбище, покрив, входна врата и т.н. Но предлагането на такива имоти е по-ограничено.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: Pixabay