"Джурасик парк" вместо "Гробищни паркове" в София: Кмет и доброволци трескаво чистят

Стотици тонове отпадъци бяха извозени от Централните софийски гробища

04.03.2024 | 18:12 Редактор: Елеонора Танева

Броени дни преди Задушница продължава акцията по почистване на Централните софийски гробища. Тя започна преди седмица и още в първите дни са извозени стотици тонове отпадъци.

Десетки камиони със стотици тонове отпадъци бяха извозени от Централните софийски гробища. Акцията по почистването започна преди няколко дни. 

"Целта е през следващите години да стане един хубав парк, амбиция има и от новото управление, и от доброволците, за да стане наистина парк. Общинското предприятие се води "Гробищни паркове", но тук е по-скоро "Джурасик парк". Има нужда и близките на починалите да участват в този процес", коментира кметът на София Васил Терзиев.

Призив към гражданите да се присъединят към почистването отправи и директорът на Общинското предприятие "Гробищни паркове".

"Заедно сме се ангажирали със Столичната община, помолили сме и обществото, моля и всеки един гражданин, защото само заедно можем да се справим с това. Един проблем насаждан 30 години", каза Румен Димитров.

Площта на гробищния парк е близо 3000 дка, а служителите се оказват крайно недостатъчни, за да стопанисват мястото. Обновяването на парка сега е в ръцете на доброволците.

"Ще бъдат засадени 300 люляка. По централните алеи, като един символ на обновление, на свежест на аромат, на красота, за да покажем, че нещата се променят, че по един или друг начин ще бъдат по-красиви, по-цветни и по - хубави за всички нас", обясни създателят на "Гората.бг" Никола Рахнев.

Десетки доброволци се включиха в акцията по разчистването в почивния ден. 

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Вижте повече в репортажа на Стефани Вичева.